Ensomme Stjerner

E-postvedlegg

Ensomme Stjerner

OM BOKEN: ENSOMME STJERNER

ensommestjerner 01Det nærmet seg tre år siden min første bokutgivelse (Muffe tar saken –93) og jeg begynte å bli litt stressa. Alle har hørt at “nr.2-boken” er vanskelig, jeg også. Jeg hadde holdt på mye med musikk de siste tre årene og var smått overraska over at det hadde gått så lang tid.

I Tramteatret hadde vi alltid arbeidet grundig; temaene var tunge, og når vi skulle lage et stykke ble det for eksempel alltid lest et stort antall bøker, og et stort antall personer ble intervjuet. Og jeg hadde adoptert denne metoden.

Dette bød meg nokså mye imot nå. Jeg hadde jobba mye, jeg var sliten, og jeg tenkte: Hvorfor ikke gjøre det litt enkelt for meg selv for en gangs skyld?

Jeg gikk tur rundt Holmendammen da jeg tenkte dette og ideen datt ned i hodet mitt. Jeg har mange morsomme historier om band-liv, tenkte jeg. Jeg skriver dem ned og lager en ren moro-bok!

Jeg tror jeg begynte samme dagen. Et par uker senere begynte det å ane meg at dette prosjektet ville bli noe større enn jeg hadde tenkt. Etter et par måneder hadde det blitt skikkelig uoversiktelig, og enda litt senere forsto jeg at jeg var i ferd med å skrive en bok som handlet veldig mye om meg selv og min egen oppvekst.

Tre år tok det. Da hadde jeg vært gjennom mange faser. Blant annet hadde jeg hatt borti et halvt års skrivestopp, da jeg innså at det hele var temmelig episodisk, og det ble nokså mye tenking og fundering på hvordan dette skulle kunne bli en roman. Og jeg hadde brukt tre måneder på å stryke ned fra 400 til 300 sider.

Det ble en roman til slutt; en oppvekstroman. Skal vi være litt høytidlige, kan vi også kalle det en dannelsesroman og en nøkkelroman.

Ensomme Stjerner ble først utgitt som ungdomsroman. Det var en tabbe. Dette er ingen “ungdomsroman”, et begrep som etter hvert har kommet til å bety noe helt spesielt. Det er en oppvekstroman. Noe senere ble den utgitt på skjønnlitterær avdeling, altså “voksen”, i pocket.

 


 

Lydklipp (mp3)

 


 

 

ANMELDELSER

Sprelsk fra Grorud (VG)

Tenåringsliv på Grorud for over tretti år siden var neppe enklere enn i dag. Men i Arne Garvangs skildringer lyder det utvilsomt meget morsommere.

Full av sprelslre metaforer og et tørrvittig «ungt» språk fortelles historien om den unge John Brattlands vei fra uskyld til stjernestatus.

Vi får full pakke: Smugrøyking, utvanning av foreldres barskap, katastrofale hjemme-alene-fester, alternativ 17.mai-feiring, slagsmål, oppkast, uansvarlig sex, innbrudd og annet foreldre både på Grorud og ellers er like bekymret for i dag.

Mindre tidsaktuelt er vel unge Johns møte med ”bondelandet”, der urinnvånerne er skildret med den unge byboerens fordomsfulle angst. (Artig likevel, for oss som kjenner både Liatoppen fjellstove og Geilo Hotel fra innsiden.)

Hovedpersonens rolle som gitarist i et heller røft band skaffer ham både kvinner, vin og sang – men også problemer med så vel kjærligheten som politiet. Med stor ømhet presenteres vi for den myke og redde innsiden av de tøffe gutter og jenter, samtidig som leseren humrer seg gjennom gedigne fyllefester og tafatte erotiske kromspring. Et kort utdrag av dialogen i denne anledning:

- Det er mye trøbbel med den pulinga.
- Det er det.
- Jeg lurer på om jeg skal kutte ut, jeg.
- Sier’u det?

Boken evner likevel å legge en ettertankens bassnote i bunn av sitt brede anslag: Is­kald ungdommelig kynisme blir skildret like ekte og over­bevisende som varmen i søs­kenforholdet mellom John og lille Anne. Livet er mer enn rock’n roll. Det er denne til­synelatende ukompliserte oppvekstskildringen fra Gro­rud også.

VG (5)


(May Grethe Lerum)

 


Høypotent om oppvekst

Vidunderlig tidsbilde - men først og fremst et tid­løst dokument om livslyst og sårbarhet hos en gutt som nettopp har fylt 16.

Arne Garvang som fort­satt først og fremst er kjent fra Tramteatret» har skrevet sin andre ung­domsroman. Dette er en bok om oppvekst i et dra­bantby midt på 6o-tallet, og har sikkert svært mange selvbiografiske trekk. Men noe langt mer enn en erindringsbok. Kanskje en ungdomsbok, men også langt mer enn det: dette er noe som vil more, stimulere og enga­sjere alle som en gang har opplevd den ekstremt sårbare men også eks­tremt potente perioden fra man er en liten gutt til man blir en slags ung mann. Ved bokens start er John Brattland 16 år og ukysset, ved bokens slutt er han atskillige er­faringer rikere - men det har ikke gått mer .enn et lite år. John spiller gitar, han utvikler sine talenter stort i løpet av denne lille perioden, fra å spille rørende enkel Shadows sammen med jevnald­rende kompiser, be­gynner han i et skikkelig langhåret lag av eldre gutter med eksperimen­tell rock og eksperimen­ter også innenfor alkohol, sex og kriminalitet.

Med smittende for­teller-energi og uten å henfalle til overdrivelser eller romantisering for­teller Garvang en skikke­lig god historie om livet i Groruddalen blant van­lige arbeidsfolk og av­kommene deres som lir­ker og drar i vedtatte grenser. Han forteller om kjærlighet og kameratskap, om de villeste hjemme- alene-fester, om da det ene ledet til det andre og kompisgjengen plutselig ble innbrudds­tyver, om kvelder på den kristne ungdomsklubben, på 17.maimoro både på Grorud og nede i selve byen. Om den første kjærligheten på skiferie i påskefjel1et og guttas første dundrende mis­lykket rocketurne og Johns første like mis­lykkede sommerjobb. Ty­pisk ting, kanskje. Men det fortelles godt, og epi­sodene blir brukt til noe.

Og det aller fineste med Garvangs historie er de små udramatiske ting. forholdet til den nær­meste familie, og da kan­skje spesielt lillesøsteren, til dama i etasjen over, til foreldrene til kompisene og til hun som etter hvert blir kjæresten. Det er her John Bratland får karak­ter, det er her han blir en person leseren blir glad i - det er her Garvang ska­per en helhetlig, levende hovedperson. Når ting av skikkelig konsekvens skjer i løpet av boken, skjønner vi at det går bra med John til slutt. Fordi vi er blitt kjent med ham, vet han har karakter.

Dette er en roman der latteren sitter løst ,og tårene aldri er langt unna.

Adresseavisen
(OLE JACOB HOEL)
Leseranmeldelser (Fra Bokklubbens nettsider)
RatingSteinbra
Det er lenge siden jeg har lest en så god bok! Du vil ikke at den skal slutte. Denne boken tente den lille gnisten i meg (og kanskje noen andre) om å være stjerne ett sekund. Den handler om den unge John som starter et band. Vi følger livet fra den første forferdelige konserten, og videre med i opp og nedturene. Boka skildrer den fantastiske følelsen av at alt stemmer på scenen og vi forstår at det må være noe helt fantastisk. De realistiske nedturene gjør denne boken så spesiell. Jeg har ikke hatt denne gode følelsen av en bok på lenge.
Lille Hendrix
Rating
Utrolig…

Dette er en bok om kameratskap, kjærlighet, berømmelse, musikk og ungdomstid. Boka har et fantastisk flytende språk. Det kom det ikke på tale for meg personlig å legge fra meg boka før jeg hadde lest den ut. Boka likner på mange måter på Lars Saabye Christensens «Beatles», men i denne boka får hovedpersonen oppleve berømelse - på både godt og vondt - i stedet for å bare drømme om det. Dessuten er det er tettere mellom spenningstoppene.
Dette er en av de aller beste bøkene jeg har lest, og jeg veit at denne boka kommer til å bli lest flere ganger. Jeg kan ikke forstå hvorfor denne boka ikke har fått mer oppmerksomhet. Det fortjener den så absolutt. Jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale den på det aller sterkeste!

 • ArnemedEpiphone.jpg
 • SKJEGG.jpg
 • Enhelttilfeldigkrimlisteplakat4.jpg
 • UtenforBlitz2.jpg
 • Browbeats.jpg
 • 1Enhelttilfeldigforbrytelse.jpg
 • Gardermoen2405.13.jpg
 • ATArekkverkhyopplstred.jpg
 • 80s'Welove.jpg
 • Arne1.jpg
 • Arnetarimotpressen.jpg
 • ATAakhyopplst.jpg

Blogg

 • Hysetryne
  HVORFOR HYSETRYNE?

  Noen ganger starter prosessen med et kunstnerisk verk med et TEMA (For eks: Nå skal vi lage noe om USAs overgrep i verden). Andre ganger kan det starte med en story (for eks: Tante Gøril finner plutselig ut at hun skal melde seg ut av syklubben og i stedet rane ADELE kjolebutikk (butikken for voksne og unge kvinner)).

  Skrevet på onsdag, 20 november 2013 18:43 Les mer...
 • Muffe 4 - Djevel i forkledning

  "MUFFE 4 - DJEVEL I FORKLEDNING" kommer 28. september!

  Skrevet på onsdag, 21 august 2013 14:12 Les mer...
 • I Vinden

  Se Missing Links nye video I Vinden på Youtube!

  Skrevet på onsdag, 22 august 2012 12:53 Les mer...
 • MUFFE 3 - SKODA OCTAVIA COMBI!

  Bok eller lydbok lest av forfatteren

  Skrevet på søndag, 22 august 2010 12:40 Les mer...
Flere blogg innlegg